Schiermonnikoog | werken in de natuur

Programma
Wilt u tijdens uw bezoek aan Schiermonnikoog iets nuttigs doen voor het eiland dan kunt u  gaan ‘berkentrekken’ of ‘zwerfvuil verzamelen’.

Op de westelijke helft van het eiland groeien veel duinvalleien dicht met berkenbomen. Om te voorkomen dat dit deel van het eiland verandert in één groot berkenbos wordt al jarenlang actief ingegrepen. Jij kunt met jouw collega's daarbij helpen. Jonge, éénjarige berken moeten met de hand worden uitgetrokken. Boompjes met een wat dikkere stam worden met de schep uitgestoken of omgezaagd. Alle takken en stammen moeten verzameld worden op één punt. Een leuke, inspannende klus, in een mooie omgeving, die ongeveer drie uur in beslag neemt. Tijdens het broedseizoen van 15 april t/m 15 juli is ‘Berkentrekken’ niet mogelijk.

Op het strand van Schiermonnikoog spoelt veel rommel aan. Regelmatig wordt dit vuil handmatig verwijderd. Slenterend en kletsend loopt u met een vuilniszak in de hand over het brede strand van Schier en neemt ondertussen alle troep mee die u tegenkomt. Verzamelen van zwerfvuil kan gedurende het gehele jaar plaatsvinden.       

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe een dag 'werken in de natuur' er uit zou kunnen zien.

Tijdschema
08.45 - 09.15 Verzamelen in restaurant Waddenzeezicht te Lauwersoog
09.30 - 10.15 Oversteek Lauwersoog – Schiermonnikoog met veerboot
10.15 - 11.15 Fietstocht over eiland met als eindpunt locatie ‘Berkentrekken’of 'Verzamelen Zwerfvuil'
11.15 - 14.45 ‘Berkentrekken’ of 'Verzamelen Zwerfvuil' inclusief lunchpauze
15.00 - 16.15 Vrij-programma met fiets
16.30 - 17.15 Oversteek Schiermonnikoog – Lauwersoog met veerboot
17.30 - 19.00 Diner in één van de restaurant te Lauwersoog (of omgeving)

Het is mogelijk om met de veerboot van 19.30 uur terug te gaan. In dat geval is er voldoende tijd voor een diner op Schiermonnikoog

Oversteken met 'eigen' schip i.p.v. met veerboot
In plaats van met de veerboot kun je ook met een voor jouw groep afgehuurd schip oversteken naar Schiermonnikoog. Je kunt dan zelf de vertrek- en eindtijd bepalen. De auto kun je op Lauwersoog parkeren bij de loopplank van de boot. Met een 'eigen' schip kan de oversteek terug gecombineerd worden met een maaltijd aan boord. Afhankelijk van het tijdstip van laagwater is het mogelijk om het bezoek aan Schiermonnikoog te combineren met een korte wandeling op een drooggevallen zandplaat.

Kosten
Op aanvraag

Informatie
Meer weten over bovenstaand programma?
t: 050-3601750 of 06-10391251 / e: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

1 2 large