Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een prachtig, ongeschonden waddeneiland. Het eiland telt slechts één dorp, de auto mag je niet meenemen en het eiland heeft brede zandstranden. Alleen op de westelijke helft liggen fietspaden. Met een fietstochtje van 2 uur krijg je alles te zien wat de eilanden zo bijzonder maakt: wad, kwelders, bossen, duinen en de zee. Onderstaande programma's geven een beeld van hoe een dagtocht op Schiermonnikoog er uit kan zien

Meer over Schiermonnikoog ……..

De oversteek naar Schier start in de haven van Lauwersoog. Voor deze oversteek maakt De Pierewaai bijna altijd gebruik van afgehuurde schepen in plaats van de reguliere veerboot. Een ‘eigen schip’ voor uw groep. Groot schip voor een grote groep, klein schip voor een kleine groep. Auto's kunnen dichtbij de boot geparkeerd worden en als je de loopplank oploopt kun je de koffie vaak al ruiken. Voordeel van het inzetten van een afgehuurd schip is dat je zelf de vertrek- en eindtijd kunt bepalen. Ook de drukte rondom de veerbootterminal, zowel op Lauwersoog als op Schiermonnikoog, kun je op deze manier ontlopen. Een bezoek aan Schiermonnikoog kan met een ‘eigen schip’ goed gecombineerd worden met een wandeling op het drooggevallen wad. Eten kan aan boord ook en zo kan het afsluitende diner plaatsvinden tijdens de terugtocht naar Lauwersoog.


schier vuurtoren best

Herkomst van de naam Schiermonnikoog

Wie de eerste bewoners van het eiland zijn geweest is niet met zekerheid te zeggen. Voor zover bekend speelt het voor het eerst een rol in het leven van de monniken van het in 1165 gebouwde klooster Klaarkamp bij het Friese Rinsumageest, een stichting van de orde der Cisterciënzers. De kloosterlingen lieten vee op het eiland grazen en bedreven er akkerbouw. Aan hen dankt het eiland zijn naam: het is het oog (eiland) van de Schiere Monniken. Schier betekent grijs, de kleur van de ongeverfde schapenwol waaruit de pijen waren geweven.

Bron: Abrahamse, Jan / Schiermonnikoog / 2005.