Zonnewende op de Engelsmanplaat (avondtocht)

Datum: zaterdag 16 juni
Plaats van vertrek: visserijhaven Lauwersoog 
Aanvang: 18.00 uur     Einde: 23.00 uur
Aantal deelnemers: 30
Kosten: €49,50 p.p. (inclusief maaltijd)

De Engelsmanplaat is een kale wadplaat gelegen tussen Schiermonnikoog en Ameland. Tijdens hoogwater steekt nog maar een klein deel van de plaat boven water uit. Gedurende de eb valt een eindeloos stelsel van zandplaten en geulen droog. De ondergrond bestaat voor een groot deel uit hard zand. Midden op de plaat staat het zogenaamde drenkelingenhuisje en een groot houten baken. De plaat is zo uitgestrekt dat je er met gemak een wandeling van 2,5 uur kunt maken.

De avondtocht start in de visserijhaven van Lauwersoog. Om 17:45 uur kunt u inschepen aan boord van de Boschwad. Zorg dat u op tijd bent want i.v.m. het getij kan niet gewacht worden op laatkomers. Tijdens de overtocht naar de Engelsmanplaat wordt een nasi-maaltijd geserveerd. Bij aankomst op Engelsmanplaat wordt het schip met de boeg tegen de plaat gezet. Via een ladder aan de boeg verlaat u het schip. Voordat u op de “droge” plaat staat moet u een klein stukje door ondiep water waden. Meestal is dat kniediep maar een enkele keer reikt het water wel eens tot de billen. Reserve broek en onderbroek moeten daarom van huis worden meegebracht. Tijdens de wandeling wordt grotendeels over een stevige ondergrond van zand gelopen. In verband met (scherpe) schelpen is het verstandig iets aan de voeten te dragen. Alles is eigenlijk wel goed: (oude)sportschoenen, surfschoenen, sandalen, laarzen.   

De wandeling wordt gemaakt bij het licht van de ondergaande zon. Kort na terugkomst aan boord zal de zon om ongeveer 22.00 uur onder gaan. Een uur later zal de schipper de Boschwad weer afmeren in de haven van Lauwersoog.  

Ligplaats Boschwad / visserij-haven Lauwersoog
* bij Lauwersoog ANWB-bord "Lauwersoog-industriegebied" volgen
* direct! na oprijden haventerrein rechtsaf (volg asfaltweg)
* sla direct na parkeerterrein van visrestaurant VISSER VIS linksaf
* op kade rechtsaf en doorrijden tot de twee steigers achter in de haven waar de "Boschwad" ligt  
   afgemeerd  (is voor de "bocht-naar-links")
* parkeerplaats naast kade bij boot    
* indien de boot vanwege onvoorziene omstandigheden niet gehaald kan worden graag telefonisch
   melden: 06-10391251 (of 06-22996576)
* tom-tom: haven 46 / 9976 VN

Eten en drinken
Tijdens de overtocht van Lauwersoog naar de Engelsmanplaat krijgt u een maaltijd aangeboden. Aan boord kan koffie, thee, frisdrank, alcohol worden gekocht en kleine versnaperingen. Het is toegestaan van huis meegebracht eten en drinken aan boord te nuttigen. 

Meenemen
Op het wad en tijdens de wandeling op Engelsmanplaat kan het al snel fris zijn, zeker aan dek van een varend schip. Tijdens de wandeling kan voor een regenbui niet worden geschuild. Neem daarom altijd een warme trui en regenkleding mee. Er wordt hoofd-zakelijk over (nat) zand gelopen (niet door slik). Een plas en ondiep geultje is niet altijd te vermijden. Goed passende (oude) wandelschoenen is geschikt.  

# regenjas en warme trui
# (oude) goed passende (sport)schoenen met sokken of surfschoenen 
# korte broek
# extra onderbroek en handdoekje (kunnen tijdens wandeling op boot blijven liggen)

Aanmelden
Bij voorkeur per email. Vermeldt altijd: Naam, plaatsnaam, telefoonnummer en aantal deelnemers. 
Aan boord kunnen geen dieetmaaltijden worden verstrekt / vegetarisch eten is wel mogelijk maar dit moet wel bij aanmelding worden aangevraagd.

Kosten / betalen
Kosten bedragen €49,50 inclusief maaltijd. 
Het inschrijfgeld kan overgemaakt worden naar bankrekening NL24SNSB0917767845 t.n.v. De Pierewaai in Groningen o.v.v. "Zonnewende Engelsmanplaat". Uw aanmelding is definitief als het inschrijfgeld op de Pierewaai-rekening is bijgeschreven.

Afgelasting / annuleren
Bij extreem slecht weer kan de schipper besluiten niet uit te varen (veel onweer / windkracht 8 of meer). Het streven is altijd om de beslissing daarover een dag van te voren te nemen. Als de tocht wordt afgelast wordt dat op 15 juni om 20.00 uur op www.depierewaai.nl bekend gemaakt (kijken onder menuknop INDIVIDUEEL). In geval van afgelasting wordt het inschrijfgeld minus €2,50 terugbetaald. Voor alle duidelijkheid, de tocht zal niet worden afgelast vanwege regen of lage temperaturen. 

Wees op tijd bij de boot want vanwege het programma kan niet worden gewacht op laatkomers! De boot vertrekt om 18:00 uur.

Met vriendelijke groeten, 

Bram Adema, 
050-3601750,
06-10391251

Verrassende dagtochten in het Waddenland

Telefoon: 050 3601750
E-mail: info@depierewaai.nl

Meest geboekte programma:
Avondtocht Schiermonnikoog

Like ons op Facebook

Volg ons op Facebook!

Direct uw offerte aanvragen

engelsmanplaat baken
logo de pierewaai