Bijzondere vaar-wandeltocht in Lauwersmeergebied

Tot 1969 was het huidige Lauwersmeer onderdeel van de Waddenzee. Uit angst voor overstromingen werd een dam gebouwd. Zee werd meer. Zout werd zoet. Snel werd zichtbaar dat een prachtig nieuw landschap ontstond. Het Lauwersmeergebied is inmiddels uitgeroepen tot Nationaal Park. In de rust en ruimte van het weidse landschap valt veel te ontdekken. Bijzondere bloemen, enorme aantallen vogels, mooie vergezichten. De Pierewaai uit Groningen organiseert op zondag 12 maart een vaar-wandeltocht in het Lauwersmeergebied. Hans Gartner, gids van Staatsbosbeheer, gaat mee. Vanaf het schip krijgt u alle facetten van het Lauwersmeer te zien. Er wordt twee maal een wandeling gemaakt.

Datum: 12-03-2017
Plaats van vertrek: Zoutkamp
Aanvang: 09.30 uur     Einde: 17.00 uur
Aantal deelnemers: 20 maximaal
Kosten: €58,50 p.p. (inclusief 2 x koffie of thee + koek en goed verzorgde lunch)

Programma
Inschepen van 09.15 tot 09.30 uur op wadstruner van schipper Anton Lergner in de buitenhaven van Zoutkamp. Via de prachtig meanderende Zoutkamperril  wordt koers gezet naar het open water van het Lauwersmeer. Daar volgen we de zuidelijke oever tot aan de Friese dijk waar we links af buigen en over het steeds smaller wordende Dokkumerdiep naar de oude sluis van Dokkumer Nieuwwezijlen varen. Schotse Hooglanders en koningspaarden op de ruige oevers en ganzen, zwanen en vele andere watervogels zullen tijdens deze vaartocht vanaf de boot te zien zijn. Bij Dokkumer Nieuwezijlen gaan we te voet verder langs de oude Fries zeedijk. Het vogel-eldorado Ezumakeeg wordt gepasseerd. Bij Ezumazijl eindigt de 5 km lange wandeling en klimmen we weer aan boord van de ‘leeg’ omgevaren Wadstruner. Een heerlijke lunch staat klaar. Terwijl wij eten vaart de schipper verder tot aan het meest noordwestelijke haventje van het Lauwersmeer, Hoek van Band. De hoge waddendijk ligt op steenworp afstand. Startpunt voor een wandeling van ongeveer 8 km richting de kwelders van Peasens Moddergat. Rechts uitzicht over het wad, links over de bij ganzen zo geliefde Bantpolder. Wat rest is de Groninger oostkant van het meer. Tijdens de terugvaart naar Zoutkamp zal de schipper zo dicht mogelijk deze oostkant van het meer volgen. Al met al een afwisselend programma waar je het Lauwersmeergebied van veel verschillende kanten krijgt te zien.    

Gids
Hans Gartner, uw gids, is zeer goed bekend in het Lauwersmeergebied. Hij is een enthousiast verteller die makkelijk schakelt tussen het het detail en het grote, samenhangende geheel. Tijdens de twee wandelingen zal hij uitleg geven over hoe het landschap zich heeft ontwikkeld na afsluiting van de Lauwerszee in 1969. Onderweg zal hij u voortdurend wijzen op de bijzondere flora en fauna van het gebied en misschien wel op de zeearend ..... 

Ligplaats Wadstruner
In Zoutkamp / bij brug over Reitdiep / aan Lauwersmeerzijde / aan de oostelijke oever (Groningse kant).
Vanaf de weg is het schip vanwege de dijk niet te zien / via een trap naast de brug kunt u de dijk oversteken.
TomTom: Sluisweg 22, 9974 RJ Zoutkamp

Mocht u de boot niet op tijd halen: 06-10391251.

Meenemen
Warme trui en regenkleding (ook bij mooi weer want bedenk dat het, stilzittend aan dek van een varend schip al snel fris kan zijn) / Stevige schoenen of laarzen / Verrekijker.

Overnachten
B&B dicht bij Lauwersoog:
Café Wongema in Hornhuizen (www.wongema.nl)
D' Olle Pastorie in Vierhuizen (www.ollepastorie)

Aanmelden
# info@depierewaai.nl of 050-3601750.
# bij aanmelding aantal personen, plaatsnaam en telefoonnummer vermelden.
# gelieve binnen 7 dagen na aanmelding te betalen.
# er kunnen maximaal 25 personen mee. 

Kosten en betalen
# €58,50 p.p. (inclusief boottocht, koffie + koek, excursie, uitgebreide lunch).
# bedrag overmaken naar rekeningnummer 91.77.67.845 t.n.v. De Pierewaai in Groningen en o.v.v. 
   ´Lauwersmeer / 12-03-2017`.
# i.g.v. annuleren zal alleen geld teruggegeven worden indien iemand anders de vrijgekomen plaats 
   in kan nemen / na 5 maart wordt geen geld meer teruggegeven. 

Tot slot
Bij te weinig deelname wordt de tocht 1 week voor geplande datum geannuleerd. In dat geval krijgt 
u het volledige inschrijfgeld terug gestort.

Wees op tijd bij de boot want vanwege het programma kan niet worden gewacht op laatkomers! De boot vertrekt om 9:30 uur.

Met vriendelijke groeten, 

Bram Adema,
De Pierewaai,
050-3601750. 

Verrassende dagtochten in het Waddenland

Telefoon: 050 3601750
E-mail: info@depierewaai.nl

Meest geboekte programma:
Avondtocht Schiermonnikoog

Like ons op Facebook

Volg ons op Facebook!

Direct uw offerte aanvragen

Bedrijfsuitje Schiermonnikoog
logo de pierewaai