Lauwersmeer | vaar- en wandeltocht om het meer

Programma
De Pierewaai biedt u de mogelijkheid om het Lauwersmeergebied, al wandelend en varend, in één dag te verkennen. Startpunt is Oostmahorn (Fr). Het wordt een ´rondje met de klok mee`. Dus eerst varen langs de noordoever naar Groningen. Dan lopen naar het in de zuid-oosthoek gelegen Zoutkamp (13 km). Het eerste deel van de wandeling voert door afgesloten gebied van Staatbosbeheer. Een boswachter loopt mee en geeft uitleg over het ontstaan van het Lauwersmeergebied. Van Zoutkamp vaart u langs de prachtige grillige zuidoever in anderhalf uur naar Dokkumer-Nieuwezijlen. Onderweg wordt aan boord een uitgebreide lunch aangeboden. Vanaf Dokkumer Nieuwezijlen wordt al wandelend de oude zeedijk gevolgd naar Oostmahorn (8 km). Het eerste stuk voert over een smalle verharde weg aan de landkant. Het beeld wordt bepaald door akkers en boerderijen. Ter hoogte van de, bij vogelaars favoriete, Ezumakeegpolder wordt langs de meerkant verder gelopen naar de oude sluis van Ezumazijl. Oostmahorn is dan niet ver meer. Nog zo´n drie kilometer en de cirkel is gesloten.

Tijdschema
09:45 – 10:00
Inschepen te Lauwersoog aan boord van passagiersscheepje. Koffie staat klaar.

10:00 – 10:30
Kort vaartochtje van Lauwersoog naar startpunt wandel-excursie.

10:30 – 12:30
Excursie met boswachter door niet vrij-toegankelijk natuurgebied van staatsbosbeheer. Afstand bedraagt ongeveer 5 kilometer en de boswachter zal onderweg regelmatig stoppen om uitleg te geven over de ontstaansgeschiedenis van het gebied.

12:30 – 14:00
Afwisselende vaartocht naar Dokkumer Nieuwezijlen. Eerste helft voert over het wijde centrale deel van het meer. Tweede helft voert over het bochtige, steeds smaller wordende vaarwater naar Dokkumer Nieuwezijlen. Vlak voor de monumentale sluis zal de schipper afmeren. Tijdens vaartocht lunch aan boord.

14:00 – 15:30
Wandelen langs oude zeedijk van Dokkumer Nieuwezijlen naar Ezumazijl. Afstand bedraagt 6 kilometer. Wie niet kan wandelen kan aan boord blijven.

15:30 – 17:00
Vaartocht van Ezumazijl naar Lauwersoog.

17:00 – 19:00
Diner / het is mogelijk om aan boord te eten maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in één van de restaurants te eten rondom het Lauwersmeer.       

Op de hierboven beschreven tocht zijn meerdere variaties mogelijk door in te schepen in een andere haven of door een wandeling te combineren met of te vervangen door een fietstocht.

  Terug  

nescio met ganzen

Verrassende dagtochten in het Waddenland

Telefoon: 050 3601750
E-mail: info@depierewaai.nl

Meest geboekte programma:
Avondtocht Schiermonnikoog

Like ons op Facebook

Volg ons op Facebook!

Direct uw offerte aanvragen

lauwersmeer test
logo de pierewaai