Avondprogramma | Workshop djembé in Niehove

Lekker eten en workshop Djembé in de bovenzaal van de fraaie herberg Eissenshof in Niehove.

Niehove
Het dorp Niehove is een van de best bewaard gebleven voorbeelden van de ronde of radiaire dorpswierde. De ideale vorm van deze dorpen kan men het best vergelijken met die van een wagenwiel. In het midden ligt de kerk. Daaromheen lag oorspronkelijk een kring van boerderijen met hun achterkant naar de velden gekeerd. Na de eerste bedijkingen verdwenen de meeste boerderijen uit het dorp. Daar kwamen arbeiderswoningen, bedrijfjes en winkels voor in de plaats. Deze staan in een cirkel rondom de kerk aan een straat die tot 1830 nog door een cirkelvormige gracht van het hoge kerkhof gescheiden was. Dit grachtje diende de geesten op het kerkhof te houden.

Eisseshof
Het bekende café van Niehove, café Eisseshof, stamt uit de 17e eeuw. Vroeger werd het cafébedrijf er gecombineerd met een kruidenierswinkel, een timmerbedrijf en een boerderij. Het had aanvankelijk alleen een benedenverdieping, rechts van de gang was de jachtweide (het café) met tapkast en links van de gang de winkel. De boeren rondom het dorp ging het aan het eind van de 19e eeuw economisch voor de wind. Voor hen werd een bovenzaal ge-bouwd. De rijke boeren hielden er hun feesten en dansavonden en vergaderden er. Zij dronken er wijn. De benedenverdieping was er voor de middenstanders en arbeiders. Zij dronken jenever. Vandaag de dag wordt er zowel boven als beneden met name bier gedronken.

Tegenwoordig neemt de Eisseshof een centrale plaats in in het dorpsleven als combinatie van dorpshuis, cafe en restaurant. Het is tegenwoordig in eigendom van de vereniging Dorpshuis en de leden van de vereniging zijn de dorpsbewoners. In feite is dus het dorpshuis het gezamenlijk eigendom van de bewoners! Voor het dagelijkse reilen en zeilen van Eisseshof zijn Husein en Liselot, het huidige pachters-echtbaar, verantwoordelijk.

Workshop djembé
De Senegalese muzikant Pape Seck zal de workshop djembé verzorgen. Hij doet dat op een aller-aardigste manier. Het is niet alleen maar een droog aanleren van een aantal ritmes. Het is vooral ook het verhaal van Pape, zijn verschijning, zijn aanstekelijke en uitnodigende manier van doen. Hij laat mensen solo's trommelen, laat ze zingen en soms zelfs dansen. Niks hoeft, hij dwingt niemand maar hij heeft de gave om mensen net iets meer te laten durven dan ze zelf voor mogelijk hadden gehouden. Kortom, een workshop djembé met Pape Seck is anderhalf uur plezier.

    TERUG    

Verrassende dagtochten in het Waddenland

Telefoon: 050 3601750
E-mail: info@depierewaai.nl

Meest geboekte programma:
Avondtocht Schiermonnikoog

Like ons op Facebook

Volg ons op Facebook!

Direct uw offerte aanvragen

engelsmanpaat ondergaande zon website
logo de pierewaai